Čarolija Tepiha u časopisu Dom & Dizajn, nedeljno izdanje Jutarnjeg Lista.
13. veljače 2021.

1. Dohvatite ljestve i krenite u osvajanje gornjih polica i ladica
Mnogi odgađaju čišćenje teže dostupnih dijelova namještaja poput gornjih polica i ladica, jer im to predstavlja veliki problem. Ukoliko im se posvetite jednom godišnje, uzmite si vrijeme koje ćete uglavnom provesti na ljestvama čisteći, ali i probirući nepotrebne predmete kojih se želite riješiti.

A kad ste već gore, ne zaboravite peruškom počistiti paučinu koja se s vremenom uhvati na gornjim uglovima zidova i po stropu.

“‘Uz proljetno čišćenje vaš dom može blistati kao u trenutku kada ste se u njega uselili’

2. Obračunajte se s prljavštinom na roletama i zavjesama
Sjećate li se kada ste posljednji put počistili svoje rolete od prašine i prljavštine? Ne? E, onda je došao pravi trenutak da ih sredite. Imate li dovoljno vremena, možete i oprati zavjese ili ih pak odnijeti na kemijsko čišćenje. Ukoliko se ipak nisu uspjele toliko zaprljati, barem ih otresite kako u sljedećih nekoliko mjeseci ne bi potamnile od nakupljene prašine.

3. Novo, svježe ruho za stari tepih
Pomaknite namještaj i usisajte pod ispod njega. Imate li kakav tepih, iskoristite ovu priliku i dobro ga počistite. U tu svrhu zatražite pomoć profesionalaca koji će učiniti da vaš stari tepih izgleda kao nov. Jednom godišnje trebali biste svom tepihu osigurati takav tretman koji će mu donijeti svježe ruho.

4. Istjerajte grinje iz svog kreveta
Prekrivači, madraci i jastuci svakodnevno skupljaju prašinu, znoj i slinu, što može izazvati nimalo poželjne situacije dok spavamo. Pobrinite se da najmanje jednom godišnje temeljito počistite krevet od grinja i ostalih grozota koje vrebaju u vašem ležaju. Ova tri znaka pokazuju da vam grinje opsjedaju dom.

5. Zaboravljeni predmeti u fotelji i kauču
Odlučite li se za čišćenje svog tapeciranog namještaja, iznenadit ćete se gomili kovanica, olovaka ili raznih sitnih predmeta koje ćete izvući iz prašnjavih uglova fotelja i kauča. Tko kaže da čišćenje ne može biti zabavno, zar ne?

Imate li godinama namještaj presvučen tkaninom, poželjet ćete da profesionalni čistači tepiha učine svoju čaroliju u dnevnoj sobi, nakon što srede vaše tepihe. Radije ulažite u njihovo održavanje jednom godišnje negoli da morate kupovati nove tepihe i fotelje.

6. Pranje prozora: dobitna kombinacija
Pranje prozora za sunčanog proljetnog dana predstavlja dobitnu kombinaciju: dok vas miluju tople sunčeve zrake, odrađujete i malu tjelovježbu, dok na kraju možete uživati u svom rezultatu – pogledu kroz savršeno čiste prozore. Ne zaboravite prilikom pranja prozora očistiti i prozorske okvire te utore u kojima se zna skupiti dosta prljavštine.

7. Sredite prašnjavi kaos na policama za knjige
Kad bi na policama za knjige stajale isključivo – knjige, njihovo čišćenje bio bi lak zadatak kojega bismo riješili u nekoliko poteza. Međutim, one su često zatrpane kojekakvim figuricama, fotografijama, vazama i ostalim predmetima pa njihovo čišćenje neprestano odgađamo.

Bilo bi dobro sitnije predmete pospremiti u kakvu staklenu vitrinu. Tako ćete uštedjeti na vremenu, dok ćete prašnjavu policu s knjigama moći lakše prebrisati.

“‘Neugodne mirise najbolje ćete odstraniti vodom u koju ste dodali ocat’

8. Neugodno iznenađenje iza kuhinjskih elemenata
Divite se svojoj kuhinji koja blista? Mislite li da je doista čista? Provjerite kakvo je stanje primjerice iza hladnjaka i štednjaka ili pak nekih drugih kuhinjskih elemenata. Neugodno ćete se iznenaditi kad vidite što se sve, osim pregršt prašine i komadića hrane može tamo pronaći.

A kad ste već izvukli hladnjak, odvojite još koju minutu i očistite zavojnice kondenzatora od prašine, kako bi hladnjak radio učinkovitije i trošio manje energije.

9. Temeljito unutrašnje pranje kućanskih aparata
Proljetno čišćenje odlična je prilika da iznutra počistite svoje kućanske aparate, u prvom redu hladnjak, pećnicu ili pak perilicu za suđe. Samo, pripazite dok čistite frižider ili zamrzivač da svu hranu iz njega smjestite u kakav spremnik s puno leda, kako se ne bi odmrznula i pokvarila.

Neugodne mirise najbolje ćete odstraniti vodom u koju ste dodali ocat. Kada vraćate hranu natrag u hladnjak, pokušajte je složiti na način koji će vas motivirati da je tako uvijek slažete kako bi frižider bio uredniji.

Perilicu za suđe najbolje ćete počistiti od tvrdokornog kamenca tako što ćete je praznu uključiti i uliti u nju šalicu octa. To je ujedno i jedan od najlakših zadataka na popisu aktivnosti vašeg proljetnog čišćenja, stoga nemojte ga preskočiti.

10. Ne zaboravite na smočnicu
Barem jednom godišnje pregledajte rok trajanja svih namirnica koje se nalaze u vašoj smočnici. Uklonite s polica sva ona pakiranja kojima je istekao datum i prebrišite police.

Iznenadit ćete se kad otkrijete koliko vam je hrane propalo samo zato jer je bila zatrpana i zaboravljena. Neka vam to bude motivacija da bolje složite hranu u smočnici.

Copyright: preuzeto sa stranice – zadovoljna.dnevnik.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *